University of The Sciences

Inter-Professional Education Facility|57,500 SF | Philadelphia, PA Project Info | Share +

The University has expanded the College of Health Sciences curriculum by the introduction of a new accredited graduate level “Physician Assistant Education Program” with its first class scheduled to begin in the fall semester of 2014. This new program will help the University fulfill its mission by preparing graduates for a career in the life sciences and health sciences professions.
The building program is comprised of two new departments within the College of Health Sciences, the Physician Assistant Program (11,813 NSF) and the Speech Language Pathology Program (5,063 NSF). Shared space will also be provided for the College of Health Sciences and the College of Pharmacy called the Inter-Professional Area (2,005 NSF).
The building is designed as a (3) three story building measuring 57,500 GSF. The slope of the site allows the building to appear as a three story façade facing the campus core and as a single story façade facing the residential neighborhood. The SLP program is located on the ground floor and required limited excavation into the side of the hill. A central stair traverses the slope 15’ vertically and leads to the second floor where the PA Program is located. The PA Program occupies the entire floor, with classroom/student amenity space organized around a central circulation spine. Administrative offices are placed along the front perimeter of the building, taking advantage of the floor to ceiling perimeter glazing system.
Clinical spaces are located at the rear of the floor plate and are close to the classrooms in the existing CHS building. A student lounge is positioned above the building entrance in a large “picture window” that visually connects the students back to the central campus green. The central circulation spine continues to traverse the slope of the hill to the third floor. A large window area at the location of this stair further infuses the interior of the building with natural light and acts as a ”way finder” to the third floor. The third floor is currently fallow. Wisely, the university elected to construct this additional space for future growth of the College of Health Sciences.
Sustainability
USciences and the design team were committed to designing a sustainable building and established a relationship with “Green Globes” to audit the design and construction. The project received “3 Green Globes”. Sustainable design attributes of the project include:
Green Roof System: The project has an extensive green roof, covering the entire roof with the exception of the mechanical equipment platform. In order to account for the area lost to the mechanical equipment, the growing media has been increased in depth to allow for a greater level of precipitation absorption.
Triple Glazing: The project use a triple glazed window system. This allows the University to eliminate the hydronic perimeter heat system, with the benefit of reducing building operating and maintenance costs. The elimination of this perimeter heat system allows the design team to take full advantage of the floor to ceiling glazing.
Natural Light: The project team has infused as much natural light into the depths of the building as possible by using an array of Solatubes skylights in the central circulation spine that will distribute 30 ft candles on a cloudy day on the equinox by using prismatic lens. With floor to ceiling glass at the front of the building and store front glazing on the interior offices, natural light penetrates deep into the administrative area. The central circulation spine is illuminated from above through the use of an atrium. The atrium has 8 “solatubes” that fill the interior with diffuse light. This has the added advantage of not over exposing the interior with direct light from a traditional skylight and thus increasing the heat load. Both ends of the circulation spine have large windows, the student lounge with a northern exposure, and the stair to the third floor with a south exposure.
Building Insulation: The building has been insulated beyond what was required by code. This enabled the design team to reduce the size of HVAC equipment and in some case, eliminate equipment all together. An energy model was used to evaluate the thermal performance of the building that aided the design team in the selection of equipment.
Storm-Water Quality and Quantity: With the close proximity of the project site to the Schuylkill River (500 yards), all storm water from the building, and pavement areas surrounding the building is cleaned by a design strategy that uses rain-gardens/bio-swales to filter run-off of heavy particles before entering into underground retention beds that store the run-off for 24 hours before releasing it into the river. All rain water that makes it off the green roof system is piped directly to the underground retention areas. The retention beds are located beneath the roadway in front of the building.

Related Projects
For More Information
L2Partridge, LLC
1717 Arch Street, Suite 4101
Philadelphia, PA 19103
267.809.8400 Contact Us